2020-03-09 10:57:06• hírek • Bajnai Botond

Szatmár megyében alacsony a légszennyezés: jó minőségű levegőt lélegezhetünk be

Szatmár megyében általában nem panaszkodhatunk a levegő minőségére, jelenleg is „Nagyon jó” besorolást kapnak a légszennyezettségi mutatók.

Szatmár megyében általában nincs gond a légszennyezéssel, sőt, az elmúlt években sokat javult a helyzet, ezt erősítette meg Békéssy Erzsébet a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója is.

„A nagy gépjárműforgalmat lebonyolító útkereszteződésekben valamivel szennyezettebb a levegő, de már ott is sokat javult a helyzet az elmúlt évek során, hiszen számos kereszteződésben hoztak létre zöld szigeteket, körforgalmakat, amelyek lehetővé tették a jelzőlámpák felszámolását, a forgalom pedig folyamatossá vált” – mutatott rá az intézményvezető.

Ezt támasztják alá a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) által felügyelt mérőállomások műszerei által mért adatok is, amelyek Szatmárnémetiben, a Közigazgatási Palotán elhelyezett digitális hirdetőpanelen is leolvashatók.



Az 1-től 6-ig terjedő skálán, ahol a legjobb az 1-es, míg a legrosszabb 6-os, hétvégén 2-es, azaz „Nagyon jó” jelzést mutatott a kijelző, viszont amikor a levegő páratartalma alacsonyabb, nincs köd, nem esik az eső, illetve nincs fűtési szezon sem, ez a mutató rendszerint 1-es, azaz „Kiváló” jelzést közöl. Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója szerint ez többé-kevésbe az év minden napján így van, ugyanis Szatmár megyében nincs gond a légszennyezéssel.

Szatmár megyében jelenleg két légminőség-monitorizáló állomás működik: az egyik Szatmárnémetiben, a Ioan Slavici Főgimnázium udvarán található, a másik pedig Nagykárolyban van, a város Mezőfény felé vezető kijáratánál, a bal oldalon.



A két forrásból gyűjtött mérési adatokat Bukarestbe küldi tovább az APM, ahonnan visszaérkezve, azok megjelennek a városháza kültéri digitális kijelzőjén, minek köszönhetően bárki bármikor megbizonyosodhat a mért értékekről.

„Megnyugtathatom a szatmáriakat, hogy jó levegőt szívunk, akik pedig folyamatosan nyomon szeretnék követni az értékek állását, bátran vessenek egy-egy pillantást arra a digitális kijelzőre, ami a Közigazgatási Palota oldalán van elhelyezve. Amíg zöld értékeket látnak, az azt jelenti, hogy rendben van a levegő minősége, nincs ok aggodalomra” – fogalmazott Békéssy Erzsébet.

 

Online is meggyőződhetünk a mért értékekről

Interneten keresztül az AirVisual honlapján is nyomon követhetjük a légminőség aktuális állását, sőt itt nem csak Szatmárnémetit figyelhetjük, hanem gyakorlatilag a Föld bármelyik városára rákereshetünk, de azt is megtudhatjuk, hogy egy összesített lista szerint ebben a pillanatban melyik a bolygó légszennyezés tekintetében leginkább bajban lévő városa.

A honlap szerint jelenleg Szatmárnémetiben 33-as a légszennyezési index, ami szintén a „Jó” kategóriába esik.



A világhelyzetet tekintve Vietnám fővárosában, Hanoiban legsúlyosabb a légszennyezés: 164-es indexet mutatnak a műszerek, Európában jelenleg Krakkóban a legrosszabb a helyzet: 161-es a légszennyezési mutató.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: